Tiedeluokkavierailusta innostusta LUMA-oppimiseen
Tiedeluokka Polku LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella tarjoaa tiede- ja teknologiakasvatusta lapsille ja nuorille esikoulusta yläkouluun. Tiedeluokassa luonnontieteiden ja teknologian ilmiöihin perehdytään käytännönläheisellä, oppilaita innostavalla tavalla. Opintokäynti tiedeluokassa voidaan liittää esimerkiksi alakoulun ympäristöopin puhtaan veden ja kiertotalouden teemoihin. Yläkoulun biologian opintoja voidaan konkretisoida DNA-eristystyöpajassa, ja ohjelmointiteemasta löytyy joka ikäryhmälle sopivaa toimintaa.
Tiedeluokan taustaa
Tiedeluokka Polku on LUT-yliopiston päärakennuksessa sijaitseva oppimisympäristö, jossa voidaan toteuttaa kerhoja, leirejä ja työpajoja oppilaille sekä koulutuksia opettajille. Toimintoja voidaan toteuttaa tiedeluokkatilassa, molempien korkeakoulujen muissa tiloissa tai etäohjattuna suoraan osallistujien koteihin tai luokkahuoneisiin. Kansainvälisen korkeakouluyhteisön opiskelijaohjaajat voivat vetää työpajoja myös englanniksi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivaan englanninkieliseen esikouluun toteutettiin etäohjatut LUMA-työpajat Tiedeluokka Polusta käsin. Tiedeluokan tarjoamista mahdollisuuksista opetussuunnitelmien mukaisen opetuksen elävöittämiseen kannattaa kysyä matalalla kynnyksellä LUMA-toimijoilta: LUMA-keskus Saimaan yhteystiedot sivulla www.lut.fi/luma.
LUT- ja LAB-opiskelijoista rekrytoitu LUMA-keskus Saimaan LUMA-tiimi on tärkeässä roolissa tiedeluokan toimintojen suunnittelussa. Eri alojen opiskelijoilta saadaan monipuolista näkemystä kiehtovista tiedeilmiöistä, ja nuoret opiskelijat ohjaavat töitä lapsia ja nuoria innostavalla tavalla. Tiedeluokkaa on valmisteltu ja työpajasisältöjä suunniteltu vähitellen korona-aikana ja pilotoitu pienillä ryhmillä syksyllä 2021. Tila on toiminut aiemmin kemiantekniikan opetuslaboratoriona, joten luokan perusvarustus tukee erityisesti kemiaan liittyvää työpajatoimintaa. Tiedeluokka lanseerattiin kevään 2021 virtuaalisilla StarT-festareilla, mutta haaveillut avajaiset ovat vielä koronahaasteiden vuoksi järjestämättä.
Tiedeluokan sisältöjä
Tiedeluokan sisältöjä on kehitetty tiiviissä yhteistyössä opettajien ja varhaiskasvattajien kanssa. Esimerkiksi työpajat saippuan valmistuksesta ja DNA-eristyksestä sekä maantietoa ja biologiaa yhdistävä kampusseikkailu hyödyntävät yhteistyöopettajien pedagogista asiantuntemusta. Koko Lappeenrannan kattava Lappeenranta Junior University eli Uniori-toiminta (www.uniori.fi) yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa näkyy työpajasisällöissä. Kaikilla Lappeenrannan 3. luokilla käsiteltävää puhtaan veden teemaa voi syventää tiedeluokan vesiaiheisessa, mikromuoveihin keskittyvässä työpajassa. Projektitutkija Mirka Viitala LUT-yliopiston erotustekniikan laboratoriosta Mikkelistä on mukana kehittämässä työpajaa – tuleehan tiedekasvatuksen perustua tutkittuun tietoon.
Kestävän kehityksen näkökulma on mukana käytännössä kaikessa toiminnassa, ja moni työpaja perustuu kiertotalouteen. Siivoussaippuan valmistuksessa kierrätetään kampusravintolan fritti-rasvaa, ja ravintolan kierrätykseen kelpaamatonta muovijätettäkin hyödynnetään työpajoissa. LUT-yliopiston Jamie Hyneman Center (JHC) tarjoaa käyttöön 3D-tulostuksessa käytetyn PLA-muovin kierrätyslaitetta, millä tuotokset palautuvat uusien oppijoiden tulostettavaksi materiaaliksi.
Tiede- ja teknologiateemoja yhdistetään myös taiteeseen mm. käyttämällä punakaalimehusta tehtyjä vesivärejä, hyödyntämällä punakaalin indikaattoriominaisuutta happojen ja emästen kanssa. Maidostakin on tehty biomuovia ja siitä taide-esineitä, ja maalattu taideteoksia käyttäen sormiväriin kastettuja pallomaisia Sphero-robotteja. Kaikki tiedeluokan oppimiskokonaisuudet ovat toiminnallisia, kokeilevia ja innostavia.
LUMA-verkoston yhteistyötä
LUMA-keskus Saimaa on tehnyt erityisen tiivistä yhteistyötä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa jo vuosia. Lahden Tiedeluokka SOLUsta on saatu Tiedeluokka Polun varusteluun ja toimintoihin runsaasti ideoita ja inspiraatiota. Nyt valmisteilla on mm. murhatutkimustyöpaja yhteistyössä ideaa jo aiemmin kehitelleiden Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntijoiden kanssa. Myös Helsingin yliopiston Tiedeluokka Gadolinin laadukkaita kemia-aiheisia tiedekasvatusmateriaaleja hyödynnetään Tiedeluokka Polussa, ja tarkoitus on kehittää lisää sisältöjä yhteistyössä Helsingin, Lahden ja Lappeenrannan toimijoiden kesken. Virtuaalitoiminnan vahvistumisen myötä tuoreempaa yhteistyötä tehdään LUMA-keskus Lapin kanssa erityisesti ohjelmoinnin parissa. Scratch-peliohjelmointikerhot täydentyvät Lapissa käsitellyillä animaatioteemoilla.
Täydennyskoulutusta oppimisympäristöistä
LUMA-keskus Suomi -verkoston ”LUMAn lumoa” -verkkokurssit sopivat täydennyskoulutukseksi eheyttävästä ja laaja-alaisesta opetuksesta erilaisiin oppimisympäristöihin paneutuen. LUMA-keskusten tiedeluokat esittäytyvät kurssilla ”Ulos luokasta – toiminnalliset opintokäynnit”. Kurssin opeilla tiedeluokkavierailusta saadaan suunniteltua monipuolisen hyödyllinen opintokäynti, johon valmistaudutaan luokassa ja jonka oppeja käsitellään myös vierailun jälkeen. Muilla LUMAn lumoa -kursseilla syvennytään virtuaalisiin oppimisympäristöihin, yritysyhteistyöhön sekä luontoon oppimisympäristönä. Kurssit on suunniteltu niin, että ne tarjoavat ideoita varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, ja ne ovat suoritettavissa joustavalla aikataululla Digicampus-alustalla. Lue lisää kursseista sivulla www.luma.fi/opettajille/luman-lumoa.
Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista.