Kirjallisuutta: Tähdet 2023

Mäkelä, Veikko ym. (toim.): Tähdet 2023. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2022, 160 s.

Tähdet 2023 on tähtitieteellisen yhdistyksen vuosikirja. Se on kuitenkin koottu ja kirjoitettu niin, että se sopii aloittelijankin käteen sekä kooltaan (15 x 21 cm) että yleistajuiselta kieleltään. Se antaa yleiskuvan tähtitaivaan tapahtumista vuonna 2023 Suomen kamaralta katsottuna. Erityiset tähtitieteen oppisanat on selitetty kuusisivuisessa sanastossa, minkä ansiosta kirja sopii myös oppikirjaksi.

Ja tarkkailtavaahan taivaalla on. On tähtiä ja tähtikuvioita, planeettoja, Kuu, Aurinko, pimennyksiä, meteoreja sekä ilmakehän valoilmiöitä: helmiäispilviä ja revontulia. Valoisien kesäöiden takia tähtitaivaan ympärivuotinen tarkkailu on haastavampaa Suomessa kuin eteläisemmissä maissa. Korvauksena ovat vastaavasti pitkät talviyöt.

Jos olet hyvin perillä kirkkaimmista tähdistä ja tunnistettavimmista tähtikuvioista, niin voit aloittaa suoraan luvusta 2. Luku vie lähes puolet kirjan sivumäärästä. Siinä selostetaan tähtitaivaan näkymät kuukausittain selityksin, tähtikartoin ja esimerkiksi planeettojen kohtaamisia esittävin kaaviokuvin.

Jos taas tähtientarkkailusi on ollut tähän asti vain taivaalle vilkaisun varassa, niin kannattaa aloittaa alusta.  Luvussa 1 Taivaankansi 2023 selostetaan, mitä taivaalla voi nähdä ja kerrotaan, mihin suutaan katse kannattaa kohdistaa. Tututkin tähtikuviot näkyvät eri suunnissa vuoden eri aikoina ja tietysti myös vuorokaudenaikoina. Luvussa on neljä tähtikarttaa, yksi kutakin vuodenaikaa varten, rajattuna Suomessa näkyvän tähtitaivaan mukaan etelään katsottaessa. Tähtikuvioiden selitykset auttavat tunnistamaan näkyvät kohteet. Edistyneemmälle tähtien tarkkailijalle on tarjolla myös graafisia almanakkoja, joiden avulla voi arvioida nousu- ja laskuaikoja tarkemmin oman paikkakunnan horisontin mukaan.

Luvun 3 kalentereista selviävät Auringon ja Kuun sekä muutamien planeettojen nousu- ja laskuajat, pimeän alkaminen ja päättyminen sekä tarkka puolenpäivän hetki eli Auringon olo etelässä pituuspiirillä 25° Helsingin, Oulun ja Utsjoen horisontin mukaisesti. Huomautussarakkeessa on myös muita, lähinnä Kuuhun ja planeettoihin liittyviä taivaan tapahtumia. Luvussa 4 on erityisartikkeli Venuksesta. Luvussa 5 on paikka- ja kirkkaustaulukoita ja planeettojen ratakarttoja.

Kirja on tiivis, taskukokoinen tietopaketti näkyvästä lähiavaruudesta.  Taskukoisuuden ja siitä seuraavan kätevän käytettävyyden mahdollistaa se, että kirjassa ei ole ollut enää muutamaan vuoteen ollut laajoja yksityiskohtaisia taulukoita. Ne ovat kyllä edelleen saatavissa verkosta kirjan lisämateriaalisivuilta https://www.ursa.fi/kirjat/lisamateriaalia/tahdet-vuosikirja/lisamateriaalia-tahdet-2023-vuosikirjaan.html#c15036. Materiaalissa luetellaan myös tärkeimmät tähtikuviot (tähdistö) ja kirkkaimmat tähdet sekä selitetään tähtitieteilijöiden käyttämä juliaaninen päivämäärä ja tähtiaika. Kokonaisuus sopii harrastuksen tueksi, oppikirjaksi ja opettajan lähdekirjaksi. Kirjakauppojen lisäksi kirja on saatavissa myös Ursan verkkokaupasta.

Kirjoittaja