50. kemiaolympialaiset: Suomelle kaksi pronssia!
Suomalaiset pärjäsivät kesällä 2018 hyvin kemiaolympialaisissa ja niitä edeltäneissä yhteispohjoismaisissa kemiakilpailuissa. Yhteispohjoismaisista kemiakilpailuista saldo oli kaksi hopeaa ja yksi pronssi ja kemiaolympialaisista saatiin kaksi pronssia.
Aloituskuva: Suomen joukkue kemiaolympialaisten palkintojenjaon jälkeen. Kilpailijat vasemmalta: Termonen, Kuoppala, Honkamaa ja Niemi. Kuoppalan mitali on hänen kannattelemansa maskotin kaulassa.
Suomi osallistui kesällä 2018 normaalisti Norjassa Oslossa 16.–19.7. järjestettyihin 3. yhteispohjoismaisiin kemiakilpailuihin ja Slovakiassa Bratislavassa ja Tsekissä Prahassa 19.–29.7. järjestettyihin 50. kansainvälisiin kemiaolympialaisiin. Suomea edustivat Joonatan Honkamaa Tapiolan lukiosta, Siiri Kuoppala ja Tomi Termonen Olarin lukiosta sekä Jere Niemi Järvenpään lukiosta. Valmentajina mukana olivat Kjell Knapas ja Otto Seppänen sekä Matti ja Elina Näsäkkälä. Honkamaa sai pronssimitalin molemmissa kilpailuissa, Kuoppala hopeamitalin Oslossa ja pronssimitalin Prahassa ja Termonen hopeamitalin Oslossa. Parhaat onnittelut kaikille edustajillemme hyvästä menestyksestä!
Yhteispohjoismaiset kemiakilpailut
Yhteispohjoismaiset kemiakilpailut aloitettiin vuonna 2016 tanskalaisten aloitteesta ja Tanskassa. Vuonna 2017 ne järjestettiin Ruotsissa ja vuonna 2018 Norjassa. Vuonna 2019 on järjestämisvuorossa Suomi. Mm. sitä tosiseikkaa, että kaikki Pohjoismaat saivat vähintään yhden mitalin samanaikaisesti ensimmäistä kertaa koskaan vuoden 2018 kemiaolympialaisissa, voidaan pitää osoituksena tämän työn tarkoituksenmukaisuudesta.
Kolmannet yhteispohjoismaiset kemiakilpailut alkoivat ma 16.7. iltapäivällä Kjelsåsissa sijaitsevassa Tiede- ja teknologiamuseossa pidetyillä avajaisilla. Varsinaisen lyhyen avajaisseremonian jälkeen saimme nauttia mukavista kemian demonstraatioista ja lisäksi pääsimme tutustumaan museon laajoihin kokoelmiin, aluksi hieman johdetusti ja lopuksi omin neuvoin. Kuriositeettina mainittakoon, että museon sijaintipaikan nimi herätti vesseleissämme omalaatuisia mielikuvia päävalmentajasta valmistetusta kastikkeesta. Museolta siirryttiin Herregårdskroen-nimiseen ravintolaan juhlaillalliselle.
Itse kilpailut pidettiin Oslon yliopiston kemian laitoksella, kokeellinen osa tiistaina ja teoriaosa keskiviikkona aamupäivinä. Tiistai-ilta vietettiin pelien ja grillauksen merkeissä kemian laitoksella. Keskiviikko-iltana kilpailijat pitivät hauskaa Tusenfrydin huvipuistossa valmentajien pisteyttäessä kokeita ja viettäessä iltaa pääjärjestäjän kotona hyvinkin lähellä kemian laitosta. Illan lopuksi pidettiin palkintojenjakoseremonia ja seuraavana päivänä siirryttiin Bratislavaan.
Kemiaolympialaiset
Suomen joukkueen opas vastaanotti delegaatiomme Wienin lentokentällä, mihin saavuimme torstai-iltapäivällä vaihdettuamme lentoa Tallinnassa tai itse asiassa jatkettuamme fyysisesti samalla lentokoneella mutta eri lennonnumerolla, jolloin koko kone tyhjennettiin Tallinnassa terminaaliin. Tsekki ja Slovakia järjestivät kemiaolympialaiset yhdessä, kun kyseessä olivat 50. kemiaolympialaiset ja ensimmäiset olivat olleet Tsekkoslovakiassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaksi maata järjestivät kemiaolympialaiset yhdessä ja sen myötä kaikki osallistujat pääsivät tutustumaan kahteen kaupunkiin läheltä. Suuresta panostamisesta mm. tehtävien laatuun sekä seremonioiden ja tapahtumalehden viihdyttävyyteen näki, että Tsekki ja Slovakia halusivat järjestää mahdollisimman mukavan ja ikimuistoisen tapahtuman juhlavuoden kunniaksi ja siinä he onnistuivatkin erinomaisesti. Exkursioista mentoreille mieleenpainuvin lienee Kutna Horan keskiaikainen kaupunki temppeleineen, kalmistoineen ja kaivoksineen, tosin kaivoksen sisällä ei käyty. Kilpailijat saivat nauttia myös muun muassa urheilu-, peli- ja vesipuistoaktiviteeteista.
Kisajärjestelyt oli jaettu kahden maan kesken siten, että avajaiset ja itse kilpailut olivat Bratislavassa ja mentorien työskentely ja päättäjäiset Prahassa. Näin ollen mentorit siirtyivät Prahaan neljä päivää ennen kilpailijoita. Siirtymisiin käytettiin mahtipontisesti tilausjunia, tosin mentorien vaunusto liitettiin reittijunan perään.
Kuten aiempina vuosina, suomalaisten vahvuuksia olivat kokeellinen osa sekä fysikaalisen ja analyyttisen kemian teoriatehtävät. Minkä tahansa osa-alueen hallinta on suuresti kiinni lisävalmennuksesta, sillä lukio-oppimäärämme on kaikilla osa-alueilla olympiakemiaa suppeampi. Se, että nimenomaan nämä alat luonnistuvat yleensä suomalaisilta parhaiten, kuvaa lähinnä sitä, että niiden edellyttämät tiedot ja taidot ovat helpoiten omaksuttavissa täsmävalmennuksella. Toisaalta tänä vuonna orgaanisen kemian teoriatehtävät menivät kilpailijoiltamme myös paremmin kuin koskaan aikaisemmin, mikä osoittaa, että sekään osa-alue ei ole meille mahdoton, vaikka harppaus lukio-oppimäärästämme on siinä kaikkein suurin.
Lisätietoa
Koko olympialaisten ohjelma on nähtävillä osoitteessa https://50icho.eu/icho-2018/program/
Sivustolla on myös erittäin runsas kuvagalleria. Suomen joukkueen joukkuekuvan osoite on https://50icho.eu/gallery/icho-teams/#gallery-17
Kjell Knapas FT matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto