SUKLAAKARKKEJA SAMMOSTA
Taikuri Martti Sirénin ja matematiikan opettajan Timo Järvenpään kirja Viisi viiriäistä ja kaksi kelmiä on saanut hyvän vastaanoton. Vaikka kirjaa myydään edelleen, Martti Sirén on jo ehtinyt tehdä jatko-osan: Suklaakarkkeja Sammosta – Lisää matemaattisia taikatemppuja ja työkaluja hauskempaan opetukseen ilmestyy tänään.
Edellisen kirjan ilmestymisestä on kulunut vasta reilu vuosi. Miksi tarvitaan uusi kirja jo nyt? ”Jo edellisen kirjan tekemisen aikana huomasin, että kirjasta jää yli kokonaisuuksia ja yksittäisiä temppuja, jotka eivät enää tuohon mahtuneet”, valottaa Sirén uuden työ aloittamista. Sirén toteaa, että olisi ollut sääli lopettaa vuonna 2017 aloitettu projekti, jossa matemaattisten taikatemppujen työpajojen luentomonisteiden materiaali muokataan kirjan vaatimalle tasolle. Sirén jatkaa: ”Olen kuullut kerrottavan, että muusikoilla usein se paras luovuuden hetki on silloin, kun tekeillä oleva levy on oikeastaan tehty. Minulla oli hiukan sama tilanne. Ensimmäisen kirjan valmistuttua, intoa ja materiaalia vasta olikin”.
Mutta tuo ei vielä vastannut kysymykseen. Tarvitaanko opettajille uusi kirja, jossa opetetaan matemaattisia taikatemppuja, joilla voi opettaa matematiikkaa. Eikös yhdellä kirjalla pärjätä pitkään, varsinkin kun ”kaikki” eivät ole tutustuneet siihen ensimmäiseenkään? Sirén menee mietteliääksi: ”Matemaattisissa taikatempuissa määrä ja erilaisuus on valtti ja mahdollisuus. Kun olen pitänyt opettajille matemaattisten taikatemppujen työpajoja yli 10 vuotta, olen huomannut, että arvostelen taikatemppujen hyvyyttä ihan eri tavalla kuin opettajat. Jokin temppu, joka ei mielestäni ole ollut kovinkaan kummoinen, on työpajassa noussut suosituksi ja opettajille tarpeelliseksi. Niinpä suuri valikoima hyvin erilaisia temppuja on vain parempi lähde opettajalle kuin pieni määrä. Eri opettajilla ja luokkatasoilla on niin erilaiset tarpeet”.
Tuossa on varmasti järkeä. Suklaakarkkeja Sammosta on yli kolmekymmentä sivua pidempi kuin edellinen kirja ja siinä on yli seitsemänkymmentä taikatemppua. Tutumpien lähitaikuus- ja pelikorttikappaleiden lisäksi kirjassa on taikatemppuja, joita tehdään seinäkalentereilla (hyvin paljon päässälaskuhaasteita niin ”taikurille” kuin ”yleisölle”) ja oma kappale geometrisille kuvioille. Lisäksi kirjassa luodaan kattava katsaus vanhoihin suomalaisiin taikurikirjoihin ja niistä löytyviin matemaattisiin taikatemppuihin. Mukana on myös matemaattinen taikatemppu, joka saattaa hyvinkin olla lajinsa vanhin tunnettu, yli tuhat vuotta vanha huijaus. Kirjan taikatempuissa kuljetaan Japanista Venäjän kautta Lähi-Itään, Suomeen, Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Aikajana alkaa noin vuodesta 900 ja ulottuu näihin päiviin. Kuten Viisi viiriäistä ja kaksi kelmiä kirjasta, Suklaakarkkeja Sammosta kirjassa olisi inspiraation aiheita myös maantiedon ja historian opettamiseen. Kirjan taikatemppujen matematiikka sivuaa peruslaskutoimituksia (yhteenlasku, vähennyslasku, kertolasku, jakolasku), alkulukuja, pinta-aloja, paradokseja, geometrisia kuvioita, binäärilukuja, kolmilukujärjestelmä ja jopa ripaus joukko-oppia, työkaluja alakoulun ensimmäisiltä luokilta lukioon ja yliopistoon saakka.
Molempia kirjoja, Viisi viiriäistä ja kaksi kelmiä sekä Suklaakarkkeja Sammosta markkinoidaan myös taikureille. Kyllä, kirjojen taikatemput kelpaavat joko sellaisenaan tai hiukan muokaten keikkaileville taikureille tai taikatemppuja harrastaville. Sirén teki keväällä kiertueen Kouvolassa, Helsingissä ja Turussa kokoontuviin taikuritapaamisiin ja opetti innokkaalle kuulijakunnalle korttitempun, joka on Sirénin mielestä – ja nyt myös luennolla olleiden taikureiden mielestä – yksi parhaimmista niin kutsutuista itsestään toimivista taikatempuista. Bob Longe julkaisi tempun ensimmäisen version vuonna 1948 nimellä Strike Three and Out. Sirén on muokannut temppua opettajille paremmin soveltuvaksi, ja se on Suklaakarkkeja Sammosta kirjassa nimellä Pakka vie perille.
Entäpä tästä eteenpäin? Vieläkö matemaattisia taikatemppuja riittää? Kyllä vain! Sirén jatkaa työpajojen pitämistä ympäri Suomea, ja niissä on aina uusia ideoita ja löydöksiä. Pian niitä on taas kirjan verran kerättynä. Mutta uusien kirjojen aikataulusta Siren ei suostu kertomaan mitään, toteaa vain, että käynnistymisvaiheessa on paraillaan useampi taikurikirjaprojekti, joista suuri osa ei liity mitenkään matematiikkaa. Mutta sellaisiakin on suunnitteilla.
Kaikkien tulevien kirjaprojektien ja muiden taikuritöiden lisäksi Siréniä työllistää Viisi viiriäistä ja kaksi kelmiä -kirjan vanavedessä syntynyt Facebook-ryhmä. Monista taikatempuista on julkaistu paljon useita hiukan toisistaan eroavia versioita. Niitä kaikkia ei kannata tuoda kirjan sivuille, mutta ei myöskään kokonaan hylätä. Niinpä Sirén julkaisee niitä tasaisen rauhalliseen tahtiin Facebook -sivustolla, jonka löydät nyt uudella nimellä Viisi viiriäistä ja suklaakarkkeja.