Kirjallisuutta: Uusiin sfääreihin

Mai Allo: Uusiin sfääreihin. Suomalaisen ilmakehätutkimuksen tie huipulle. Gaudeamus, 2021, 376 s.

Uusiin sfääreihin kertoo suomalaisesta ilmakehätutkimuksesta 1970-luvulta nykypäivään. Juupajokelaisesta metsästä tiedemaailman huipulle kuljetaan mm. matemaatikon ja metsätieteilijän, sepän ja muusikon sekä fyysikoiden uratarinoiden mukana. 

Minkälaisia vuorovaikutuksia Maapallon, ilmakehän ja elonkehän välillä on? Mitä fotosynteesissä tarkalleen tapahtuu? Vastausten löytäminen näihin kysymyksiin on edellyttänyt sitkeää ja pitkäjänteistä työskentelyä mittaamisen, mallintamisen ja teorioiden parissa. Mai Allo taustoittaa kirjan ensimmäisessä osassa tiedeyhteisön toimintaa, perustutkimuksen merkitystä ja luonnontieteellisen tutkimuksen menetelmiä. Osa 2 kertoo elävästi ilmakehätutkimuksen vaiheista ja tuo esille yhteistyön ja ennakkoluulottoman asenteen merkityksen uutta luovan tutkimuksen tekemisessä. 

Suomalaisen ilmakehätutkimuksen tie huipulle sisältää useita mielenkiintoisia henkilöitä. Pertti Hari opiskeli matemaatikoksi valmistuttuaan metsätieteilijäksi ja alkoi kvantifioida ekologiaa. Hyytiälän metsäaseman kesäjuhlista tutkijaryhmän avuksi päätyi seppä ja muusikko Toivo Pohja, jonka yhteistyö tutkijoiden kanssa johti viisi vuotta oppikoulua käyneen miehen kunniatohtoriksi. Neuvostoliitolainen vuosia vankilassa viettänyt tutkija Sergei Zilitinkevitš liittyi eläkeiässä Markku Kulmalan johtamaan projektiin edistämään Siperian havaintoasemaverkostoa. Huipulle voi kulkea useita eri polkuja.

Kirjan kolmannessa osassa käsitellään ajankohtaisia ja ajattomia teemoja. Tuoreena esimerkkinä on 2020 pandemian alun vaikutus ilmakehään. Ajattomuutta edustaa Newtonin mekaniikka ja Navierin-Stokesin yhtälö, jonka ratkaisemisesta Clay-instituutti on luvannut miljoonan dollarin palkkion. Esillä on myös ilmakehätutkijoiden ja CERNin fyysikoiden yhteistyö pilvikammiokokeissa. Nuoria lukijoita innostanee nuorten tutkijoiden Federico Bianchi ja Nina Sarnela töiden kuvaaminen. Luonnontieteiden tutkiminen voi olla työtä vuorilla tai jäätiköillä.

Miten tieteessä menestytään? Tätä Mai Allo pohtii kirjan viimeisessä eli neljännessä osassa menetystekijöitä ja menestyksen tekijöitä. Helppoa vastausta kysymykseen ei ole. Osaaminen, raha ja sattuma voisivat olla tiivistys eri osatekijöistä. Lopuksi paljastuu kahden tukijan onnellisimmat hetket. Ne ovat rauhassa tutkiminen. 

Uusiin sfääreihin on uudistettu ja laajennettu vuonna 2016 julkaistusta kirjasta Yhdessä ilmakehässä.

Kirjoittaja