Dimension lukuvinkit, maaliskuu 2019
Yliopisto on Helsingin yliopiston tiedelehti. Sen numerossa 1/2019 s. 20–24 on juttu Maailmantalous kontissa siitä, miten rajusti maailma muuttuu. Suomalaisesta kalliosta louhitut katukivet kannattaa esimerkiksi viedä Kiinaan työstettäväksi ja laivata takaisin, sillä rahdin hinta on mitättömän pieni ja työ Kiinassa halpaa. Konttilaivojen yhteenlaskettu kantavuus on kasvanut 40 vuodessa 25-kertaiseksi. Avoimesta Marine Traffic -palvelusta näet, miten paljon laivoja on kulussa maailman merillä.
Ainedidaktiikka on vapaasti luettava verkkolehti. Sen tavoitat joko suoraan osoitteesta http://journal.fi/ainedidaktiikka tai Suomalaiset tiedelehdet verkossa -portaalin Journal.fi kautta https://journal.fi/. Lehden numerossa 2/2018 julkaistiin Mikko Puustinen lektio. Siinä hän kritikoi aineopettajien koulutuksen hajanaisuutta. Kuitenkin hänen mielestään aineopettajien peruskoulutus kuuluu ainelaitoksille, koska eri ”oppiaineiden välittämät tavat nähdä maailma ovat parasta, mitä koulu voi oppijoille tarjota”. Koko juttu on luettavissa osoitteessa https://journal.fi/ainedidaktiikka/article/view/76459/38569 ja väitöskirja Heldan kautta https://helda.helsinki.fi/handle/10138/244731.
Physics News on Physorg-yhteisön avoin verkkopalvelu osoitteessa https://phys.org/physics-news/. Sieltä löydät sellaista, mitä oppikirjoissa ei vielä ole. Esimerkiksi 1.2.2019 julkaistussa jutussa Virtual lens improves X-ray microscopy kerrotaan, miten millimetrin miljoonasosan luokkaa olevia kohteita voidaan tarkastella. Yksi ongelmista on se, että pienet kohteet sirottavat säteilyä hyvin suuriin kulmiin. Jo geometrian takia tarvittaisiin siis suurikokoinen linssi, mutta myös siksi, että röntgen-säteily vuorovaikuttaa aineen kanssa heikosti. Ratkaisuna on virtuaalinen linssi, joka toimii siten, että sironnutta säteilyä mitataan pieneltä alueelta kerrallaan ja yhdistetään kuva-alkiot suureksi, tarkaksi kuvaksi tietokonealgoritmien avulla.