Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivä tulee jälleen

Matematiikan hyödyllisyydestä puhutaan paljon, mutta hauskuudesta vähemmän. Suomen toinen Mahtavaa matematiikkaa -päivä kokoaa maan matematiikkavoimat yhteen 4. marraskuuta 2021. Teemapäivä nostaa esille matematiikkaa ja sen monimuotoisuutta erityisesti hauskuuden ja leikkisyyden kautta.

Koulumatematiikassa harjoitellaan pitkälti laskemista ja matemaattisia rutiineja, ja teemapäivä onkin hyvä hetki muistuttaa oppilaita ja opiskelijoita siitä, että matematiikka on paljon muutakin kuin numeroita ja niillä tehtäviä peruslaskutoimituksia. Kun käsitys matematiikasta monipuolistuu, pysyy yllä niidenkin kiinnostus, joita numeroilla puljaaminen ei välttämättä kiehdo.

Toiminnallisuuden ja soveltavien tehtävien ohella myös peruslaskutoimituksilla on paikkansa, ja MAOLin tämän vuoden päätapahtuma onkin 7. luokkalaisille suunnattu päässälaskukilpailu. Opettaja järjestää päässälaskukilpailun omalle luokalleen, ja luokan paras voi osallistua loppukuusta järjestettävään kansalliseen finaaliin, jonka parhaat palkitaan.

Tarjolla on myös aivan toisenlaista kilpailumatematiikkaa: Kenguru-kilpailu (vuosittain maalis-huhtikuussa), jossa nimenomaan sovelletaan ja oivalletaan sellaista, mitä ei koulukirjoista suoraa löydy. Mahtavaa matematiikkaa -viikolla julkaistaan ala- ja yläkouluille uudet kokoelmat viime vuosien kiinnostavimmista tehtävistä.

Teemapäivän tai oikeammin teemaviikon osana on tarjolla myös työpajoja, esimerkiksi Aalto-yliopisto Juniorin Geometriaa origameilla -etätyöpajat. Origameista kiinnostuneen kannattaa tutustua myös Dimension origamimatematiikan sarjaan 1, 2. sekä käsitöiden matemaattista puolta esittelevään MAOLin Helsingin kerhon sivustoon.

Mahtavaa matematiikkaa -sivustolta löytyvät myös viime vuoden materiaalit ja työpajaohjeet, joten oman teemapäivän voi rakentaa viime vuoden aineksista inspiroituen. Nopeita pieniä makupaloja tarjoavat monenlaiset videot, joissa matematiikkaan tutustutaan niin askartelemalla, taikatempuilla, muovailuvahalla kuin opetuslaulujenkin kautta. Teemapäivään koottuja valmiita työpajakokonaisuuksia taas löytyy MAOLin jäsenmateriaaleista.

Teemapäivä koordinoi Tekniikan Akateemiset TEK, ja MAOLin ohella mukana ovat Experience Workshop STEAM Network, Innokas-verkosto, Helsingin yliopiston kasvatustieteiden osasto, Insinööriliitto ry, SciFest, Kehittämiskeskus Opinkirjo, LUMA-verkosto, Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion Harppi-hanke ja TFiF Tekniska Föreningen i Finland.

Lue lisää

Mahtavaa matematiikkaa -sivusto

Dimension artikkeli viime vuoden Mahtavaa matematiikkaa -päivästä

Lehdistötiedote 4.10.2021

Kirjoittaja