Puhtaampi ilma – Parempi elämä!
”I can talk about Pikkutoukkapaksulainen and ilmastonmuutos”, vastaa Heinolan lukion opettajan tekstiviestiin Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INARin tutkija Ditte Taipale. Hämmennyksen jälkeen selvisi, että toukilla voi olla merkitys maapallon lämpenemisen torjumisessa. Joukko Heinolan lukion opiskelijoita lähti toukokuun alussa etsimään asiaan lisää tietoa Hyytiälän metsäasemalta Juupajoelta.
Asemalla Tutkija Ilona Ylivinkka kertoo, että toukat syövät mm. puiden lehtiä. Tämän seurauksena puu stressaantuu ja siitä alkaa haihtua enemmän ja erilaisia molekyylejä. Nämä molekyylit toimivat myös varoituksena toisille kasveille, jotka voivat varautua tuottamalla sellaisia ainesosia, jotka torjuvat toukat. Lisääntynyt molekyylien määrä lisää ilmakehän hiukkasia, jotka mahdollistavat pilvisyyden lisääntymisen. Pilvet vähentävät auringosta maahan saapuvan lämmön määrää.
Kolmekymmenen kolmen metrin korkeudessa metsän keskellä tutkimustornissa, joukko Heinolan lukion opiskelijoita haistelee tutkija Pauliina Schiestl-Aallon kanssa Hyytiälän raikasta, puhdasta ja viileä ilmaa. Tutkija kertoo, että metsät ovat tärkeitä hiilinieluja, joiden talouskäyttöä mietittäessä tulee aina tukeutua tutkittuun tietoon ja käyttö harkita erilaisia arvoja punniten. Torni on rakennettu ympäri vuoden käytössä olevia hiukkasmittareita varten, jotka mittaavat ilmakehän hiukkasia.
Hyytiälässä sijaitsee SMEARII -asema, jossa mitataan mm. ilmakehän ja metsän välisiä vuorovaikutuksia. Tutkijoiden työhön ja mittauslaitteisiin tutustumisen lisäksi opiskelijat pääsivät mittaamaan hiukkasia omilla kannettavilla hiukkasmittareillaan. Heitä hämmästytti, että hajuvesi, pölynimurin puhallus ja appelsiinin kuoriminen, puhumattakaan tupakan ja nuotion savusta, saivat aikaan tuhatkertaisia määriä hiukkasia Hyytiälän puhtaaseen ilmaan verrattuna.
Me suomalaiset olemme onnekkaita, koska saamme hengittää raikasta ilmaa. WHO:n mukaan yhdeksän kymmenenestä ihmisestä maailmalla hengittää epäterveellistä ilmaa. Tutkija Helmi-Marja Keskinen näyttää, miten jokainen voi tarkastella ajankohtaista ilmanlaatua netistä ympäri maailmaa reaaliajassa. Hyytiälän, ja koko ilmakehätieteen tutkimus Helsingin yliopistossa, on hänen mukaansa ainutlaatuista juuri siksi, että tutkimus yhdistää eri tieteenaloja toisiinsa. Hyytiälässä työskentelevät yhdessä mm. fyysikot, kemistit, ekologit, insinöörit, matemaatikot ja maantieteilijät. Keskinen korostaa, että vain hyvällä yhteistyöllä saadaan muutosta aikaiseksi.
Lukiolaisten mielestä opiskelu Hyytiälässä lisäsi ymmärrystä luonnontieteiden opiskelun merkityksestä. Vierailu herätti myös haaveita tulevaisuuden opiskelusta ja ammatista tutkijan alalla. ”Ihmisten tietoisuutta ilmanlaadusta ja ilmastonmuutoksesta tulisi lisätä, ja suomalaisten osaamista tulisi viedä maailmalle”, toteaa opiskelija Olivia Vuori.
Kuvat: Olivia Vuori, opiskelija, Heinolan lukio