Satakunnan päässälaskumestarit palkittiin 17. kerran
Mestareita tulee vuosittain kaksi Raumalle ja Poriin.
Alkuvuodesta järjestettävä kilpailu sai alkunsa Satakunnan kerhon ja Teknologiateollisuus ry:n yhteistyöstä.
Eläkkeeltä tavoitettu Pirkko Pitkäpaasi muistelee: ”Teknologiateollisuus ry:stä mukana ideoimassa oli Jenni Rajahalme, joka oli Satakunnan alueen kouluyhteyshenkilö. Varsinkin alussa korostui teknologiayritysten mukanaolo. Yritykset lahjoittivat pääpalkinnon, mikä oli alkuvuosina laskin. Vasta kun minä tulin mukaan kilpailuun, muuttui palkinto jopoksi. Ja sen kustansi Teknologiateollisuus ry. Yritykset lahjoittivat pienempiä palkintoja. Päässälaskukilpailun sanalliset tehtävät pitivät sisällään teknologia-alan yrityksiin liittyviä tehtäviä. Mukana olivat alueen isot ja pienet yritykset. Loppukilpailuja pidettiin Raumalla pitkään Oras Oy:n tiloissa, Porissa ensin Yliopistokeskuksessa.”
Päässälaskukilpailu järjestetään 8.luokkalaisille. Raumalla lukion 1.vuotisille on lisäksi oma sarjansa. Tehtävien teosta kerhot ovat vetovastuussa vuorovuosin. Alkukilpailu pidetään kouluissa tammikuussa. Rauman seudulla kilpailuun osallistuu 10 yläkoulua ja kuusi lukiota. Muun muassa Säkylä, Eurajoki, Eura ja Laitila kisaavat Rauman alueessa. Satakunnan kilpailussa osallistuvia yläkouluja on enemmän. Alkukilpailussa laskuaikaa on 20 minuuttia ja kysymyksiä noin 40. Vain vastaus tarkistetaan. Kilpailun aikana vallitsee ehdoton hiljaisuus.
Finaali järjestetään hiihtolomien jälkeen. Tilaisuuteen kutsutaan koulujen parhaat ja joukko täydentyy pisterajojen perusteella. Loppukilpailun tehtävät ovat hieman haasteellisempia ja kilpailuaika on 15 minuuttia. Tasapisteillä pidetään 10 minuutin varakierros.
Tänä vuonna voittajien palkinto oli ainutkertainen elämys.
Yhteistyökumppaneiksi saatiin Rauman Lukko ja Porin Ässät.
Rauman palkintojenjako järjestettiin SM-liigan kotipelin aloituksessa jäällä. Voittaja sai tiputtaa Lukko – Jukurit ottelun aloituskiekon tuhansien ihmisten seuratessa paikan päällä ja kotikatsomoissa. Pelin alussa kilpailun vaiheista näytettiin mediakuutiolla video, jonka Rauman lukion opiskelijat olivat koostaneet näytetyönään.
Lukko antoi vahvasti tukensa kilpailulle. Jokainen edustusjoukkueen pelaaja osallistui alkukilpailuun ja heistä viisi parasta nähtiin kisaamassa finaalissa, joka pidettiin perinteisesti Oras Oy:n tiloissa.
Paikallisella päässälaskukilpailulla on oma sijansa matematiikkakilpailujen joukossa useastakin syystä. Se mahdollistaa matalankynnyksen osallistamisen, onnistumisen ja kohtaamisen. Se on lisäksi mukava tapa tehdä yhteistyötä kerhojen ja yritysten kanssa.
Kilpailukysymyksiä löytyy Satakunnan kerhon kotisivuilta.
Aloituskuva: Angelina Litvin / Unsplash