Vuoden 2020 opettaja: Jouluisen etäillan iloa

Pimenevien iltojen piristeeksi MAOL Oulu järjesti marraskuussa Jouluisen etäkerhoillan matemaattisten aineiden opettajille. Kerhoilta sai alkunsa puheenjohtajan ideasta jakaa opettajille matemaattisiin aineisiin liittyviä jouluisia aiheita viimeisten opetustuntien iloksi.

Paikalliskerhoyhteistyö rikastaa

Etäyhteydet mahdollistavat MAOLin paikalliskerhojen yhteiset kokoontumiset nyt uudella tavalla. Etäiltaan voi kutsua enemmän jäseniä ja ympäri Suomea.  Samalla alueiden paikallista osaamista voidaan jakaa eri kerhojen jäsenille. Paikalliskerhojen jäsenille on avautunut uusi tapa tutustua toisiinsa ja keskustella ajankohtaisista aiheista. Tähän iltaan oli kutsuttu MAOL Oulun jäsenten lisäksi MAOL Espoon ja -Pohjois-Karjalan jäseniä. Edellisessä kerralla olin MAOL Espoon järjestämän kerhoillan vieraana. Illan monipuolisuus avarsi ja innosti järjestämään tämän illan oman paikalliskerhon kanssa.

Anna-Kaisa Karppinen valmistautumassa työpajaan. Kuva: Piia Haapsaari
Hiihdon fysiikkaa

Aluksi MAOL Oulun hallitus esittäytyi jouluiseen tapaan tonttulakeissa. Sen jälkeen Itä-Suomen yliopiston Joensuun normaalikoulun lehtori Juha Karkkulainen piti esityksen hiihdon fysiikasta. Kuulimme ja näimme paineen ja voimien vaikutuksesta hiihtäjään sekä uusimpiin hiihtotekniikoihin. Esityksen päätteeksi Karkkulainen esitteli nokkelaa sähköistä kotitehtävien keräysmallia. Hän antoi myös pitkän työkokemuksen pohjalta vinkkejä aloittaville matemaattisten aineiden opettajille, miten työssä voisi selvitä kohtuudella. Oppitunnit ovat ykkösjuttu ja sinne kannattaa mennä hyvin valmistautuneena, Karkkulainen suositteli.

Paineen mittausta. Kuva: Juha Karkkulainen
Joulukortteja Geogebralla

Oulun Kastellin lukion matematiikan lehtorin Anna-Kaisa Karppisen työpajassa valmistettiin joulukorttia Geogebralla. Tonttulakin ja huumorin höystämänä Karppinen näytti, miten ympyrästä ja sinikäyrästä taivutettiin lopulta piparin muotoinen kappale Geogebran komennoilla. Taivutusmatkan aikana törmättiin muun muassa yksikköympyrään, trigonometrisiin funktioihin, yhtälöön ja itseisarvoihin. Tehtävä sopii mainiosti sekä yläkouluun että lukioon. Piparin loppumaalaus ruskealla sävyllä teki siitä lähes syötävän.

Karppisella on vahvan matematiikan aineenhallinnan lisäksi taito heittäytyä perjantai-iltapäivisin oppituntiensa jälkeen opiskelijoiden tueksi laskupajaan. Kysyin, mikä saa opettajan aina uudestaan innostumaan opiskelijoiden ongelmakohtien äärelle: ”Kun näkee sen opiskelijoiden matikkanälän ja kun se laskuja laskiessa alkaa kasvamaan.” Matikkanälkä kasvaa siis syödessä!

Kun syöttää oikeat funktiot Geogebraan, voi saada aikaan piparin. Kuva: Piia Haapsaari
Kemiallisia joulupuita

Illan lopuksi saimme vieraaksi Vuoden 2021 matemaattisten aineiden opettajan Anu Penttilän. Hän vei meidät työpaikkansa Otanimen lukion ja Maunulan matematiikkalukion luotsaaman Lukema hankkeen nettisivuille. Saimme tutustua Lukeman monipuoliseen antiin matemaattisten aineiden opettajille.

Näimme myös opiskelijoiden kanssa rakenneltuja kemiallisia joulukuusia, upeita luovuuden huipentumia. Lähtöaineeksi sopivat hyvin luokassa valmistettavat liuokset sekä ripaus mielikuvitusta. Kun Otaniemen lukion kemian lehtorina toimivalta Penttilätä kysyttiin, mikä on akuutein aihe tällä hetkellä kemian opettajan työssä, Penttilä toi esille huolen nuorista opettajista. Miten löydämme hyviä kemian opettajia työpaikkoihin jatkossa ja miten voisimme tukea heitä raskaiksi koettuina ensimmäisinä työvuosina. Penttilä suositteli opettajille välillä ottamaan vapaapäivän, vaikka työtä riittää viikonlopulle asti. Se auttaa jaksamiseen pitkällä aikavälillä.

Kemian luokkaa voi koristaa joulupuilla. Kuva: Anu Penttilä.
Useista lukion kemian kurssien liuoksista saa väriä joulupuihin. Kuva: Anu Penttilä

MAOL on tänä vuonna aloittanut mentoritoiminnan matemaattisten opettajien työn tueksi. Lukiotyön muutosten nopeatahtisuus on nostanut työn kuormaa. Kokemani mukaan opettajilla on näinä aikoina tarve puhua vertaisseurassa. Pohdimme myös, mikä auttaa selviämään kasvavan työkuorman kanssa. Omana näkemyksenä toin keskustelussa esille yhteistyön tekemisen ja verkostoitumisen.

Pii piparimuotin arvonta oli etäillan viimeinen ohjelmanumero. Hämmentyneenä tajusin, että ennen sitä seuraava etäkerhoillan aihe ja esiintyjät oli jo sujuvasti sovittu osallistujien joukosta. Kun aukaisin sähköpostin seuraavana aamuna, löysin ehdotuksia tulevien etäkerhoiltojen aiheista vetäjineen jonoksi asti. Ajattelin kiitollisena, että työkuorman vähenemistä eletään näköjään nyt todeksi. Kaikkea työtä ei tarvitse tehdä yksin. Yhdessä olemme enemmän kuin osasin ennalta odottaa!

Pii piparimuotti on toimitettu voittajalle. Kuva: Piia Haapsaari.

Etäkerhoiltaan osallistuneita MAOLin paikalliskerhoja voit seurata Instagramissa @maoloulun, @maolpohjoiskarjala, @maolespoo

Kirjoittaja