Puheenjohtajan tervehdys

Tarja Ylivuori
puheenjohtaja, MAOL ry tarja.ylivuori(ät)maol.fi

Tyttäreni täytti äskettäin 18 vuotta. Kuopuksen alkanut täysi-ikäisyys oikeuksineen ja velvollisuuksineen hämmästyttää häntä itseään vielä enemmän kuin meitä läheisiä. Elämä tuntuu hienolta ja hauskalta mutta vastuukin painaa. Pitää ottaa haltuun pankkiasiat, verot, vakuutukset ja auton pissapojan täyttäminen. Ja kaiken aikaa mielessä on epäusko: minäkö se tässä kaiken tämän keskellä olen, aikuinenko jo?

Oma vuoteni 2019 alkoi vähän samantyyppisissä hämmentyneissä tunnelmissa. Kuten tyttärelläni, myös minulla on edessäni uutta. Odotan alkaneelta puheenjohtajakaudeltani paljon: tapaamisia, kohtaamisia, keskustelua. Olen kiitollinen tästä näköalapaikasta ja mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan. Siitä että saan tässä tehtävässä jatkaa suuresti kunnioittamieni edeltäjieni työtä matemaattisten aineiden opetuksen hyväksi. Vielä en tiedä mitä kaikkea tuleman pitää, mutta sudenpennun kunniasanan annan. Tahdon tehdä parhaani.

Aloittelevana puheenjohtajana on alkaneen vuoden to-do -listallani tietenkin paljon kaikenlaista pientä. Esityslistojen tekemistä, kokouksien suunnittelua, hallitustyöskentelyn johtamista, puheluja, sähköposteja. Lisäksi työlistallani on muutama iso asia.

Ensinnäkin, syysliittokokouksessa tullaan esittämään liiton sääntöjen uudistamista. Samalla liiton organisaatiota tullaan esittämään muutettavaksi. Sääntö- ja organisaatiouudistus on osa MAOL ry:n hallitustyöskentelyn muuttamista joustavammaksi ja ketterämmäksi. Tavoitteena on poistaa päällekkäistä työtä ja näin säästää sekä aikaa että rahaa. Huolella tehdyn uudistuksen jälkeen sekä toimiston väen että hallituksen jäsenten on mahdollista keskittyä enemmän sisältöön kuin rakenteisiin. Sääntö- ja organisaatiouudistus esitellään kerhojen edustajille kevätliittokokouksessa, jotta kerhot voivat muodostaa kantansa asiasta hyvissä ajoissa ennen syysliittokokouksessa tehtävää päätöstä.

Toinen iso asia, josta kevätliittokokouksessa tullaan keskustelemaan ja syysliittokokouksessa päättämään, on Neljän tieteen kisojen ja olympiavalmennustoiminnan järjestämisen jatkaminen osana MAOL ry:n toimintaa. Kysymys on huippulahjakkuuksiin panostamisesta ja tähän asti on nähty tärkeäksi, että MAOL ry on tässä toiminnassa mukana. Kisojen rahoitus ei kuitenkaan ole vuosiin ollut kestävällä pohjalla ja on tehtävä arvovalinta. Nähdäänkö kisojen järjestäminen edelleen niin tärkeäksi osaksi MAOL ry:n toimintaa, että ollaan valmiita vuosittaiseen taloudelliseen riskinottoon?

Kevätliittokokouksessa epäilemättä nousee yleisemminkin esiin kysymys siitä, mihin jäsenmaksurahoja kuuluu käyttää. On selvää, että MAOL ry:n tehtävänä on tukea matemaattisten aineiden opettajia heidän työssään. Esimerkiksi koulutusten järjestämiseen ja opetusmateriaalin tuottamiseen on näin ollen perusteltua käyttää liiton varoja. Mutta entä sen lisäksi? Voidaanko esimerkiksi matemaattis-luonnontieteellisen kulttuurin kehittämiseen käyttää jäsenmaksurahoja?

Alkaneena vuonna työtä tulee teettämään myös Dimensio-lehden muuttuminen digitaaliseksi. Digi-Dimensio mahdollistaa uudenlaisten artikkelien julkaisemisen ja antaa mahdollisuuden tarttua nopeasti ajan ilmiöihin. Digiartikkelien jakaminen sosiaalisessa mediassa on helppoa. Odotankin Dimension jatkossa vielä entistä enemmän olevan matemaattis-luonnontieteellisen keskustelun herättäjä. MAOL ry:n jäsenille uudistunut Dimensio tarjoaa ekstraherkkuja.

Työlistan pituus ja tehtävien haastavuus hirvittää minua yllättävän vähän. Äitinä kyllä kauhistutti, kun tytär ajokortin saatuaan päätti saman tien lähteä liikenneympyröiden ja yksisuuntaisten katujen luvattuun kaupunkiin Poriin. Osaatko? Uskallatko? Tytär ei sanonut varmaksi vielä osaavansa, vaan nimenomaan lähtevänsä opettelemaan. Samalla luottavaisella asenteella aion itse aloittaa puheenjohtajakauteni ja tsempata vuoden 2019 hallituksen jäseniä heidän työssään.

Kirjoittaja