John D. Kelleher: Syväoppiminen – kuinka tekoäly toimii

Jos olet kiinnostunut tekoälystä (ja kukapa ei olisi), kannattaa lukea tämä kirja ja olla kiinnostunut myös syväoppimisesta. Syväoppiminen on käsitteenä uudehko, mutta se tulee varmasti yleistymään.

Syväoppiminen on tekoälyn suuntaus ja oppimismenetelmä, joka pyrkii ratkaisemaan sille annetun ongelman hyödyntäen neuroverkkoa tai useamman neuroverkon muodostamaa kerrosta. Siinä koulutetaan suuria neuroverkkoja, joissa eri tasoilla sijaitsevat neuronit ovat kukin matemaattisia malleja.

Se on käyttökelpoisimmillaan monimutkaisissa ongelmissa, joissa käytetään suuria tietoaineistoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kasvontunnistamiseen tai puheentunnistamiseen liittyviä asioita tai vaikkapa Facebookin verkkokeskustelujen tekstien analysointia. Käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomia myös lääketieteen puolella nyt ja tulevaisuudessa. Lähivuosien aikana voi olla vaikea löytää asioita, joissa tekoälyllä ja välillisesti myös syväoppimisella ei olisi jonkinlaista roolia.

Professori John D. Kelleherin (Dublinin Teknillinen yliopisto) kirja Syväoppiminen – kuinka tekoäly toimii lienee ainoa suomennettu kirja syväoppimisesta ja sen mahdollisuuksista. Kelleher on aihepiirin johtava tutkija ja kehittäjä maailmassa. Syväoppiminen tuo matematiikan osaksi tekoälyn uusia sovelluksia ja kuvaa keinoja, joiden avulla tekoäly oppii. Tästäkin syystä kirja kuuluu matematiikan opettajankin lukulistalle.

Kirja ei päästä lukijaansa helpolla, mutta toisaalta se tarjoaa uuden kiehtovan maailman matematiikan sovelluksiin ja auttaa ymmärtämään tekoälyn mahdollisuuksia.

Kelleher on tehnyt lyhyen videopätkän, jossa hän kertoo lyhyesti syväoppimisesta. Video kannattaa katsoa ensin ja lukea sitten kirja.

Kirjoittaja